• ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΟ SCADA

  Βρίσκεστε 4 βήματα μακρυά από τον τρόπο που βλέπετε και διαχειρίζεστε τις διαδικασίες σας

 • 1. ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΤΡΗΤΙΚΩΝ

  Αλλάξτε τον τρόπο που διαβάζετε το περιβάλλον: Από περιοδικές μετρήσεις από ανθρώπους μεταβείτε σε συνεχή μηχανοποιημένη επίβλεψη. Στο βήμα αυτό πρέπει να εγκαταστήσετε αισθητήρες και μετρητές ικανούς να διαβαστούν από μηχανές.

 • 2. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΖΟΜΕΝΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

  Προσθέστε υλικό τηλεμετρίας-τηλεελέγχου-αυτοματισμών (πιθανά διασπαρμένο) για να διαβάζετε τους νέους σας αισθητήρες, μετατροπείς σημάτων, να δώσετε εντολές υπό τη μορφή δεδομένων δικτύου και να συνλειτουργήσετε ή να αντικαταστήσετε τον υπάρχοντα αυτοματισμό.

 • 3. ΑΛΛΑΓΗ ΤΡΟΠΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Εγκαταστήστε φιλικές προς τις μηχανές ενσύρματες ή ενσύρματες λύσεις επικοινωνιών. Θα αποφύγετε έτσι τις μετακινήσεις προσωπικού για επίβλεψη και την περιοδική ανθρώπινη επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου.

 • 4. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ

  Εγκαταστήστε πληροφοριακό σύστημα και λογισμικό SCADA σε επιλεγμένα σημεία για να περέχει περιβάλλον διεπαφής Ανθρώπου-Μηχανής για χειρισμούς, καταγραφή δεδομένων, προγραμματιζόμενη λογική για σενάρια λειτουργίας, έγκαιρη ειδοποίηση κλπ.

 • ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ SCADA

  Αλλάζοντας τις διαδικασίες σας σε έλεγχο με SCADA, θα επιτρέψει συνεχή επίβλεψη και έλεγχο στις διαδικασίες σας. Ανθρώπινη παρέμβαση αν απαιτηθεί θα μπορεί να πραγματοποιηθεί από το/τα κέντρα ελέγχου αλλά και από οποιοδήποτε σημείο με σύνδεση στο διαδίκτυο.

 Η Ελλάδα διαθέτει μακρόχρονη παράδοση σε θέματα αυτοματοποίησης λειτουργιών και τηλεματικών χειρισμών. Από τα μυθικά χρόνια κιόλας υπάρχουν αναφορές για αυτόματες συσκευές robot του Ήφαιστου και του Δαίδαλου που φανερώνουν τον οραματισμό προς την κατεύθυνση αυτή. Από τον δεύτερο αιώνα πΧ. ο Κτησίβιος κατασκεύασε πολλές καινοτόμες για την εποχή όπως η αεραντλία, το πιεστήριο, η αντλία νερού, αντλία πυρόσβεσης, μηχανές που άνοιγαν πόρτες ναών, αρωμάτιζαν ή φώτιζαν αυτόματα το χώρο κλπ. Τον πρώτο αιώνα πΧ. αναφέρονται σημαντικές ανακαλύψεις του Ήρωνα όπως η ανεμογεννήτρια που μετέτρεπε την κυκλική κίνηση της φτερωτής σε παλινδρομική, η ατμομηχανή που αρκετούς αιώνες αργότερα έφερε τη βιομηχανική επανάσταση, αλλά και σημαντικά εξαρτήματα όπως ο ατέρμονας κοχλίας, οι τροχαλίες, το βαρούλκο, ο μοχλός, η σφήνα κλπ. Ο Αρχιμήδης αργότερα εφεύρε μεταξύ άλλων το ατμοκίνητο βαρούλκο για την ανύψωση πραγμάτων. Οι παραπάνω καινοτομίες εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τις γνώσεις της μηχανικής που υπήρχαν εκείνη την εποχή. Δεδομένου και του χαμηλού ρυθμού μεταφοράς τεχνογνωσίας είναι θαύμα που όλα αυτά συνέβαιναν εκείνη την εποχή.

  Στις μέρες μας ο σύγχρονος τεχνολογικός πολιτισμός χρησιμοποιεί πέραν της μηχανικής και πληθώρα άλλων τεχνολογιών που έχουν σχέση με τον ηλεκτρισμό. Η μεταφορά τεχνολογίας και γνώσης όπως συμβαίνει στις μέρες μας μέσω του διαδικτύου δίνει τεράστια ώθηση σε όλες τις επιστήμες, ιδιαίτερα όμως στον τομέα του αυτοματισμού και της τηλεματικής συμβαίνουν μικρά θαύματα.

  Από το 2000 στο εργαστήριο "Ποιοτικού ελέγχου και διοίκησης παραγωγής" του τμήματος μηχανολογίας του ΤΕΙ Χαλκίδας, ο Δρ. Σταμάτιος Αυλωνίτης και οι Μουτεσίδης Κων/νος και Παππάς Μιχαήλ εφαρμόζουν τεχνολογικούς συνδιασμούς με σκοπό την αυτοματοποίηση διαδικασιών στον τομέα της επεξεργασίας νερού και λυμμάτων. Η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, συστημάτων SCADA, ενσύρματων και ασύρματων δικτύων μεταφοράς δεδομένων, συσκευών και διατάξεων τηλεμετρίας και τέλος τα συστήματα τηλεχειρισμών, τηλεματικής έδωσαν σημαντικές λύσης σε προβλήματα εφαρμοσμένης έρευνας.

Υδάτινοι πόροι - διαχείριση
Τηλεμετρία - SCADA αντλιοστασίων λυμμάτων
Αυτοματοποίηση αφαλάτωσης
Μονάδα νανοδιήθισης (nanofiltration)
Copyright 2013, Παππάς Μιχαήλ, Δήλωση Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων